Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Media Future Week | September 30, 2023

Scroll to top

Top

2011 – Marian Salzman: “Hyperlokaal nieuws heeft de toekomst”

Maandag spreekt onder anderen de Amerikaanse trendwatcher Marian Salzman. Jeroen Dirks van Spreekbuis heeft haar speciaal voor de Media Future Week geïnterviewd. “De tijd van de grote nieuwsomroepen is voorbij”, aldus Salzman. De toekomst is aan het nieuws van de om hoek. “De CNN’s en de NBC’s zullen wel blijven bestaan, maar verliezen enorm terrein aan ‘very local news outlets’. Het nieuws uit je eigen dorp. Het nieuws van de school waar je kinderen op zitten. Van de hockeyclub.”

Salzman spreekt over my-casts als het tegenovergestelde van broadcasts. Ook hanteert ze de term hyperlocal media. De trendwatscher wijst op het succes van de website Patch. De site toont een kaart van Amerika waarop je eenvoudig kunt doorklikken naar eigen stad of dorp. “Dat levert de complete mix op van wat er in je eigen wereldje gebeurt – vermengd met het nieuws over het lokale leven.”

Snelheid
Het succes van de hyperlokale verslaggeving op Patch is mede te danken aan de snelheid van berichtgeving. Zelfs als de lokale krant nog bestaat, kan die nooit op tegen het ongekende tempo waarop my-casts werken. Bij een cruciale verkiezing onlangs, in een dorpje in de staat Connecticut, was de krant zelfs afwezig omdat het, volgens Salzman, de volgende dag toch slechts ‘oud nieuws’ zou opleveren. De ‘verslaggever’ van de website daarentegen meldde zich tijdens de verkiezingen van minuut tot minuut vanuit het hoofdkantoor van de Democratische partij.

Maar… wat gebeurt er als de community-verslaggever op vakantie gaat? Of ziek is? Met andere woorden: ben je voor my-casts niet te afhankelijk van een enkele goedwillende hobbyist? Salzman reageert verontwaardigd: “We praten niet over de dorpsgek! In de Verenigde Staten, maar ook in Groot-Brittannië gebeurt juist steeds meer vanuit huis. We werken vaker vanuit huis, we scholen ons thuis, doen professionele trainingen thuis. Al die mensen doen verslag. Ik denk dat alles helemaal lokaal gaat. Local goes global.”

Twijfels
Salzman kent de twijfels die in Europa en in Nederland leven. “Wij in de VS geloven echt dat het mogelijk is. Jullie in Europa denken altijd: ‘t kan niet, het is onmogelijk – totdat het tegendeel bewezen is. Daar zit een fundamenteel verschil in de manier van denken. Wij geloven echt dat hyperlokaal nieuws de toekomst heeft.”

Jeroen Dirks